ضرورت تشکیل اتحادیه کتابخانه‌های عمومی جهان اسلام
کد خبر: 4083714
تاریخ انتشار : ۱۵ شهريور ۱۴۰۱ - ۱۵:۰۰

ضرورت تشکیل اتحادیه کتابخانه‌های عمومی جهان اسلام

مدیر‌کل کتابخانه‌های عمومی خراسان رضوی گفت: پیشنهاد می‌دهم که اتحادیه کتابخانه‌های عمومی جهان اسلام با محوریت کتابخانه آستان قدس رضوی تشکیل شود.

کتاب منتخب‌القصائد آستان قدس رضوی کتابخانه های عمومیبه گزارش ایکنا از خراسان رضوی و به نقل از روابط عمومی اداره‌کل کتابخانه‌های عمومی خراسان رضوی، آیین رونمایی از کتاب «منتخب‌القصائد» اولین اثر چاپ شده توسط آستان قدس رضوی، همزمان با روز صنعت چاپ برگزار شد.

 این مراسم به همت اداره‌کل کتابخانه‌های عمومی خراسان رضوی و با مشارکت سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز آستان قدس رضوی، سازمان علمی و فرهنگی و مرکز ارتباطات و رسانه آستان قدس رضوی و با حضور حجت‌الاسلام والمسلمین علی‌اکبر سبزیان؛ مدیر‌کل کتابخانه‌های عمومی خراسان رضوی، حجت‌الاسلام سیدجلال حسینی؛ رئیس سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی، مهدی قیصری نیک؛ معاون امور کتابخانه‌های وابسته آستان قدس رضوی، حسین خسروی؛ معاون کل کتابخانه‌های آستان قدس رضوی، ابوالفضل حسن آبادی؛ مدیر گنجینه نسخ خطی آستان قدس رضوی و مصطفی لعل شاطری؛ پژوهشگر مرکز نسخ خطی آستان قدس رضوی و مصحح کتاب برگزار شد.

حجت‌الاسلام والمسلمین علی‌اکبر سبزیان، مدیرکل کتابخانه‌های عمومی خراسان رضوی ضمن تسلیت فرا رسیدن اربعین حسینی به پیشگاه حضرت مهدی(عج) و مقام معظم رهبری(مدظله العالی) گفت: در این جلسه توفیق میزبانی از فرهیختگان را در 138 برنامه سه شنبه‌های علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی داریم. به عنوان یک طلبه و یک کنشگر فرهنگی در استان خراسان رضوی به سهم خود و همکارانم در اداره کل کتابخانه‌های عمومی استان از سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی به ویژه حجت‌الاسلام والمسلمین سیدجلال حسینی؛ رئیس سازمان کتابخانه‌ها، اسناد و موزه‌های آستان قدس رضوی برای برگزاری این برنامه فاخر در قالب سه شنبه‌های علمی و فرهنگی تقدیر و تشکر می‌کنم.

وی تصریح کرد: نکته مهم در این حوزه رونمایی از آثاری است که شاید کمتر به آن توجه شده است و این قبیل برنامه‌ها باعث معرفی آثار و مکتوبات با ارزشی می‌شود که مورد اغفال واقع شده است.

مدیرکل کتابخانه‌های عمومی خراسان رضوی افزود: خدا قوت به مصطفی لعل شاطری می‌گویم که اهتمامی ویژه در باز نشر کتاب «منتخب القصائد» پس از گذشت حدود یک قرن داشته است. بنده قبل از برگزاری آیین‌های رونمایی از کتاب، خود را مقید به خوانش آن می‌دانم تا آشنایی کلی نسبت به اثر پیدا کنم. یکی از نکات جالب در این اثر اهتمام مرحوم راقم مشهدی به تدوین مجموعه از اشعار افراد مختلف است که در سه بخش به عرض ارادت خود نسبت به ساحت اهل بیت(ع) و به‌ویژه واقعه کربلا پرداخته‌اند. در واقع می‌توان این اثر را یک منبع مناسب برای ذاکرین اهل بیت(ع) با توجه به تاکیدات مقام معظم رهبری(مدظله العالی) در راستای استفاده از منابع فاخر و عمیق و همچنین برای محققین و پژوهشگران دانست.

سبزیان با بیان اینکه هر کتاب چاپ شده نتیجه دغدغه چندین ماه و یا سال یک نویسنده است، اظهار کرد: باید در ادامه به دغدغه مصطفی لعل شاطری توجه کنیم که به چه نیت و هدفی سعی در بازنشر این اثر پس از گذشت یک قرن شده است.

وی بیان کرد: این اقدام سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز آستان قدس رضوی می‌تواند کمک شایانی به شناخت دقیق فعالیت‌ها و کارکردهای کتابخانه‌های عمومی کند. امیدوارم خروجی این برنامه منشأ اثری برای رشد و پویایی فرهنگی بیشتر در جامعه شود.

مدیر‌کل کتابخانه‌های عمومی با بیان اینکه شعار نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور ارائه خدمت در راستای افزایش دانایی و آگاهی به عموم مردم است، اظهار کرد: امروز کتابخانه‌ها با ارائه بالغ بر 40 خدمت با هدف پاسخگویی به نیازهای دانشی و اطلاعاتی مردم در حال فعالیت هستند.

سبزیان در پایان پیشنهاد راه‌اندازی اتحادیه کتابخانه‌های عمومی جهان اسلام با پرچمداری آستان قدس رضوی را داد و گفت: همگرایی در جهان اسلام در کتابخانه‌های عمومی با محوریت آستان قدس رضوی می‌تواند باعث تعاملات، مبادلات و تسهیلگری در دسترسی به منابع در اختیار کتابخانه‌های عمومی جهان اسلام شود.

وی تصریح کرد: بار دیگر تأکید می‌کنم که هر آنچه که امروز در قالب برنامه‌های فرهنگی انجام می‌دهیم در راستای زمینه سازی ظهور حضرت مهدی(عج) است.

در ادامه حجت‌‌الاسلام سیدجلال حسینی، رئیس سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی ضمن تسلیت ایام ماه صفر و اربعین حسینی و قدردانی از حجت‌الاسلام والمسلمین علی‌اکبر سبزیان، مدیرکل کتابخانه‌های عمومی خراسان رضوی برای میزبانی این برنامه، گفت: در معارف دینی و قرآنی آنچه که همواره بر آن تأکید شده و به ما آموخته‌اند این است که مقصود از رسیدن به معنای انجام کار گروهی است، همانگونه که در قرآن کریم نیز بارها به آن اشاره شده است. هم‌افزایی و همکاری در انجام کارها باعث رقم خوردن اتفاقات مؤثر و مفیدی می‌شود.

وی با اشاره به آیین رونمایی از کتاب «منتخب القصائد»، افزود: با دیدن افراد جوانی همچون مصطفی لعل شاطری دو حس متضاد خوشحالی و غم را در خود احساس می‌کنم. خوشحالی از این باب که فردی با این سن با ابتکار و در دست گرفتن موضوعی مناسب با شهامت به تحقیق و تفحص در یک حوزه خاص می‌پردازد و ناراحتم از این بابت که تعداد این محققین بسیار کم است.

حسینی تصریح کرد: تاریخ نشان داده هر جا که مردم را باور کرده‌ایم به موفقیت‌های بزرگی دست پیدا کرده‌ایم. امروز نیز باید در حوزه‌های مختلف به جوانان فرصت دیده شدن بدهیم و آنان را باور کنیم تا بتوانیم برای آینده نخبگان مؤثری را تربیت کنیم.

وی همچنین از پیشنهاد مدیرکل کتابخانه‌های عمومی خراسان رضوی برای ایجاد اتحادیه کتابخانه‌های عمومی جهان اسلام استقبال و اعلام آمادگی کرد.

مصطفی لعل شاطری، مصحح کتاب «منتخب القصائد» در ادامه ضمن تقدیر و تشکر از برگزاری این آیین گفت: نخستین دستگاه چاپ در قرن 15 میلادی اختراع و در قرن 18 وارد ایران شد. در دوره قاجار عباس میرزا نائب السلطنه نخستین چاپخانه را در تبریز با استفاده از تکنیک چاپ سربی تأسیس کرد اما به واسطه دسترسی مردم به نسخ خطی و بهره‌گیری از زیبایی آن، کمتر مورد استقبال قرار گرفت.

وی تصریح کرد: تا اینکه در سال 1249 قمری صنعت چاپ سنگی وارد ایران شد و نخستین کتاب چاپ شده توسط این صنعت یک جلد قرآن کریم به کوشش میرزا صالح شیرازی بود. در همان سال نیز در مشهد نخستین کتاب چاپ سنگی به همت آستان قدس رضوی با تولیت موتمن الملک با نام «منتخب القصائد» توسط راقم مشهدی به چاپ رسید.

لعل شاطری اظهار کرد: بر اساس جدیدترین یافته‌ها پس از آغاز به‌کار این چاپخانه از سال 1249 تا 1344 قمری بالغ بر 28 اثر در حوزه‌های مختلف مذهبی، فقهی، ادبی و تاریخی چاپ شده است.

وی در خصوص کتاب «منتخب القصاید» اظهار کرد: این کتاب نخستین کتاب انتشار یافته از سوی چاپخانه آستان قدس رضوی در سال 1294 قمری و به ‌عنوان اولین کتاب چاپی مشهد است. این اثر دربردارنده مجموعه‌ای از قصاید علی راقم‌ مشهدی، از خوشنویسان و شاعران مشهدی است که با کتابت او نیز آماده چاپ شد. افراد دیگری همچون متولی وقت، مؤتمن ‌الملک، میرزا رفیع و اسماعیل تاجر هروی به‌عنوان فعالان و حامیان نشر نیز در چاپ و خلق این اثر مشارکت داشتند.

این نویسنده افزود: از جمله ویژگی‌های ظاهری کتاب «منتخب القصائد» می‌توان به جلد و صحافی، قطع، کاغذ، خط و صفحه آرایی آن اشاره کرد که این موارد جزء شاخص‌‌های مناسب به‌ عنوان نخستین تجربه چاپ در مشهد است. در بعد محتوا نیز هر چند قرارگیری اشعار به صورت پشت سر هم از توالی منظمی برخوردار نیست اما با خوانش متن، می‌توان سه زیر شاخه مدح، منقبت و ذکر رشادت‌ها و مصائب ائمه‌ اطهار(ع) و خاندان ایشان؛ مدح متولیان، حکمرانان و فعالان سیاسی و نظامی خراسان و بعضا در سایر مناطق و مدح اهل علم، ادب و فرهنگ را تشخیص داد.

در پایان این آیین ضمن رونمایی از کتاب «منتخب القصائد»، از پوستر برنامه نیز رونمایی و امضا شد.

انتهای پیام
captcha