به گزارش ایکنا از خوزستان، حجت الاسلام رضا حیدری، استاد حوزه علمیه در برنامه مجازی تفسیر آیات منتخب جزء شانزدهم قرآن کریم گفت: قرآن کریم در آیه ۱۰۳ سوره مبارکه کهف میفرماید: قلْ هَلْ نُنَبِّئُكُم بِالْأَخْسَرِينَ أَعْمَالًا: آیا به شما خبر بدهند زیانکارترین مردم چه کسانی هستند؟ این آیه و آیات بعدی تا پایان سوره مبارکه کهف در عین اینکه صفات افراد بیایمان را بیان میکند، یک جمع بندی برای تمام مباحث سوره مبارکه است.
وی ادامه داد: آیه مبارکه میفرماید میخواهیم بدبخت ترین و زیان کارترین مردم را به شما معرفی کنیم و برای اینکه حس کنجکاوی مخاطب را برانگیزد با یک سوال شروع میکند: آیا به شما خبر بدهم زیانکارترین چه کسی است؟ بلافاصله در آیه ۱۰۴ جواب میدهد:
الَّذِينَ ضَلَّ سَعْيُهُمْ فِي الْحَيَاةِ الدُّنْيَا وَهُمْ يَحْسَبُونَ أَنَّهُمْ يُحْسِنُونَ صُنْعًا: کسانی که کوشش آنها در زندگی دنیا گم و نابود شده است، با این حال فکر میکنند کارهای خوب انجام میدهند.
این استاد حوزه علمیه درباره مفهوم خسران گفت: خسران تنها این نیست که انسان منافعی را از دست بدهد، بزرگترین خسران این است که انسان اصل سرمایه خود را که عبارت از هوش استعداد، جوانی، عمر، عقل و سلامت باشد از دست بدهد. اینها مادر اعمال انسان هستند. اعمال انسان محصول اینها و تبلور نیروها و قدرتهای ما است.
حیدری تصریح کرد: هنگامی که این نیروها؛ عقلانیت، جوانی و استعداد به اعمال ویرانگر یا بیهوده تبدیل شود ،گویی این ها گم و نابود شدهاند. در آیات دیگر نیز فرموده است کسانی که چنین اعمالی دارند مانند کسی هستند که بذر روی خاک بپاشد و این خاک، لایه نازکی است بر روی یک سنگ سخت و این سنگ سخت در معرض وزش تندبادها است. چه اتفاقی میافتد؟ عایدی برای انسان ندارد.
وی ادامه داد: بنابراین زیان واقعی آن است که انسان سرمایه مادی و معنوی خود را از دست بدهد و گمان کند کارهای خوبی انجام میدهد. کارها باید عاقلانه و برای خدا باشد. خیلی وقتها افراد متوجه نیستند راه را اشتباه میروند ولی کارها را بر اساس تعصب و تقلید کورکورانه انجام می دهند. چون همه چنین موضعی دارند یا چنین کاری میکنند، او نیز نیز چنین میکند و چنین موضع میگیرد.
این استاد حوزه در پایان گفت: یکی از حجتهای خدا در روز قیامت بر ما عقل ما است و دیگری نبی و دستورات دین است. احساسات و عواطف جزء حجت.های خدا نیستند. ان للّه على الناس حجتین:حجة ظاهرة و حجة باطنة: فامّا الظاهرة فالرّسل والانبیاء و الائمّة علیهم السلام و اما الباطنة فالعقول: حجت ظاهری خدا انبیا و ائمه(ع) و حجت باطنی او عقل است.
انتهای پیام