به گزارش ایکنا از خوزستان، در روزهای گذشته اولین کتاب تاریخ شفاهی مادران شهدا در شهرستان ایذه به نام «همنفس مادران» روایت زندگی زیبا کیانی، فعال، پشتیبان جبهه و همسر شهید نصرتالله کیانی رونمایی شد. این کتاب که به قلم پریسا مرادی به رشته تحریر در آمده، حاصل تلاش مؤسسه شهید یادگار اسکندری شهرستان ایذه است که با هدف ثبت و ضبط تاریخ شفاهی دوران انقلاب اسلامی و دفاع مقدس در این شهرستان از سال 1400 فعالیت خود را آغاز کرد. متن زیر آشنایی با این مؤسسه و فعالیتهای مختلف آن است.
مؤسسه شهید یادگار اسکندری شهرستان ایذه از فروردین سال ۱۴۰۰ بهصورت جدی فعالیت خود را با تعداد 10 نفر از جوانان شهرستان، برای شروع آموزش مصاحبه تاریخ شفاهی آغاز کرد. حدود هفت تا هشت ماه بهصورت جدی آموزشها را حضوری و مجازی پیگیری کرد و به جامعه آماری گستردهای درباره تاریخ انقلاب در شهرستان ایذه دست پیدا کرد.
در این مدت، بیش از ۴۰۰ سوژه مربوط به پشتیبانی جنگ و رزمندگان شناسایی شد. حدود ۴۰۰ ساعت مصاحبه توسط اعضای مؤسسه ضبط و اسناد فراوانی جمعآوری شد و کتاب «همنفس مادران» بهعنوان اولین اثر مؤسسه با موضوع یکی از بانوان پشتیبان جنگ شهرستان ایذه چاپ شد.
مجموعههای فعال حال حاضر مؤسسه شامل: مکتبخانه تاریخ شفاهی، حلقه میانی ناجیه، هیئت مردمی رهروان مادر، سرزمین هنر و رسانه جولان، مرکز نوآوری و فناوری دانشبنیان ساجده، کتابخانه تخصصی سردار شهید شیخ احمد جعفریان و مرکز تولید و فروش محصولات فرهنگی هستند.
در پروژههای تاریخ شفاهی، راوی واقعهای را برای مصاحبهکننده نقل میکند و مصاحبهکننده خاطرات را ثبت و یک سند تاریخی خلق میکند. تولی کار در تحقیق تاریخ شفاهی به ترتیب چنین است: انتخاب سوژه (گنج) و تنظیم یک سؤال یا نکته محوری بهعنوان هدف اصلی در مصاحبهها، نوشتن طرح پروژه، مطالعات و تحقیقات زمینهای درباره سوژه، آمادگی و هماهنگی مصاحبهها، پیادهسازی، ارزیابی تحقیقات و مصاحبهها، سازماندهی و تدوین نتایج، آرشیو اسناد، ارزیابی محصول نهایی کتاب، چاپ و انتشار کتاب، معرفی و تبلیغ کتاب.
بانوان حلقه میانی ناجیه با گذراندن دورههای آموزشی و تخصصی درصدد تشکیل و راهبری هستههای موضوعی و فراموضوعی در محلات، مدارس و نهادهای شهری هستند تا بتوانند اراده عمومی را در جهت پیشرفت و حل مشکلات شهرستان، همراه کنند.
مرکز نوآوری و فناوری دانشبنیان ساجِدِه، بهمنظور اجرایی کردن بیانیه گام دوم انقلاب و پای کار آوردن جوانان انقلابی بهمنظور ارتقای سطح فکری علمی و عملی برای تحقق آن تأسیس شد. مرکز ساجِده در نظر دارد که با ایجاد یک مرکز، رشد فضای علمی و عملی را در سن نوجوانی و جوانی برای این قشر خلاق فراهم کند و پس از هستهسازی، ارتقای سطح دانش علوم فناوری را در رشتههای مختلف(مکانیک، هوش مصنوعی، الکترونیک، کشاورزی نوین، اپتیک و لیزر، طراحی سه بعدی و شبیهسازی و ... ) از پایه و بهصورت تئوری و عملی آموزش دهد.
مهمترین هدف این مرکز در وهله اول تبدیل شدن به قطب علمی و پژوهشی استان خوزستان است و اهداف بعدی آن تربیت جوانان نخبه در حوزه فناوریهای نوین و آمادهسازی آنها برای ورود به دانشگاه است.
این مرکز در حال حاضر با مراکز رشد دانشبنیان در تهران و دیگر نقاط در موضوع آموزش، دریافت و ساخت پروژه در حال همکاری است.
هیئت مردمی رهروان مادر، هیئتی مردمی است که به همراهی جمعی از بانوان شهرستان بهصورت ماهیانه، با خانوادههای شهدا دیدار میکند. در این دیدارها، علاوه بر مصاحبه با مادر شهید، یک نفر از اعضای هیئت، در صورت نیاز، به امور منزل مادران شهدا بهصورت افتخاری رسیدگی خواهد کرد. دیگر برنامههای این هیئت شامل برپایی هیئتهای مناسبتی در محلات مختلف، محافل شبی با شهدا، کلاسهای مختلف مداحی، روخوانی و روانخوانی، تفسیر و حفظ قرآن و برگزاری اردوی راهیان نور است.
رسانه مسیر را میسر میکند تا مردم بتوانند محدودیتهای زمان و مکان را از بین برده و دید وسیعتری نسبت به رخدادها و اتفاقات پیرامون داشته باشند. پیروزی این جبهه در دستان جوانان و نوجوانانی است که بتوانند با تکیه بر راه حق و با بهکارگیری توانهای هنری و علمی خود مجاهدانه قدم بردارند و از هیچ کم و کاستی، اندکی ابا نداشته باشند.
جوانان و نوجوانان با استعداد ما نیز باید با دید تحولگرایانه و نوینی وارد میدان شوند و هنرهای اسلامی نوین را به قلههای رفیعتری برسانند و همچنین با توکل بر خدا زمینه اقتصادی وسیع و قویتری را برای هنرمندان فراهم کنند.
علاقهمندان جهت آشنایی بیشتر با مؤسسه شهید یادگار اسکندری میتوانند به شناسه yadegar_izeh@ در پیامرسان ایتا مراجعه کنند.
انتهای پیام