آمریکا با کاهش نفوذ منطقه‌ای مواجه است/ اتحاد ایران و عراق به ضرر آمریکاست
کد خبر: 3869875
تاریخ انتشار : ۱۷ دی ۱۳۹۸ - ۱۰:۳۹

آمریکا با کاهش نفوذ منطقه‌ای مواجه است/ اتحاد ایران و عراق به ضرر آمریکاست

گروه سیاست و اقتصاد ــ عضو هیئت علمی گروه روابط بین‌الملل دانشگاه مفید در خصوص نوع واکنش ایران به ترور سردار سلیمانی، گفت: نفوذ سیاسی کشور ما در منطقه بسیار زیاد است، اما در مقابل شاهد کاهش نفوذ منطقه‌ای آمریکا به‌خصوص در زمان ترامپ در شرق آسیا و خاورمیانه هستیم، بنابراین می‌توانیم از این نفوذ خود در منطقه استفاده کنیم.

پاسخ به ترور سردار سلیمانی زمان و مکان مناسب می‌طلبد

سیده‌صدیقه حسینی، عضو هیئت علمی گروه روابط بین‌الملل دانشگاه مفید، در گفت‌و‌گو با ایکنا از اصفهان، با اشاره به اقدام آمریکا در ترور سردار سلیمانی، اظهار کرد: دولت آمریکا در چند سال گذشته و به‌خصوص در دوران ریاست‌ جمهوری ترامپ با مشکلات زیادی در خاورمیانه و شرق آسیا روبرو بوده است و در واقع با این اقدام می‌خواست زهر چشم به ایران نشان دهد تا به نوعی به تهدیدات و نفوذ سیاسی کشورمان در منطقه پاسخ داده باشد.

وی افزود: به لحاظ حقوق و روابط بین‌الملل، اقدام آمریکا کاملاً غیر قانونی است و هیچ‌کس حق ندارد سیاستمداران ارشد یک کشور را در کشوری دیگر از بین ببرد. در واقع این اقدام آمریکا و به طور مشخص ترامپ، هم تجاوز به خاک عراق و هم تهدیدی علیه ایران محسوب می‌شود و بنابراین کاملاً غیر عقلانی است؛ همان‌طور که بسیاری از اساتید دانشگاه و سیاستمداران مشهور آمریکایی مثل استفان والت به عنوان مؤسس نوواقع‌گرایی تدافعی و فرید زکریا، از بانیان اصلی مکتب نوواقع‌گرایی تهاجمی اظهار کردند که اقدام دولت آمریکا کاملاً غیر عقلانی بود.

عضو هیئت علمی گروه روابط بین‌الملل دانشگاه مفید اضافه کرد: استفان والت همزمان با ترور شهید سردار سلیمانی سخنان خود را با این پرسش شروع کرد که آیا اقدام دولت آمریکا در راستای از بین بردن هنجارهای بین‌المللی یعنی ترور سیاستمداران کشورهای خارجی درست است یا خیر و اضافه می‌کند که این اقدام آمریکا باعث می‌شود کشورهای دیگر نیز این کار را انجام دهند و ما باید منتظر چه پاسخی از جانب ایران باشیم؟ این نشان می‌دهد که بسیاری از متفکران و استراتژیست‌های آمریکایی مخالف اقدام ترامپ بودند و حتی نمایندگان دموکرات آن را نوعی اعلان جنگ به ایران تلقی کردند.

ترور سردار سلیمانی تبعات سیاسی و اقتصادی زیادی دارد

حسینی تصریح کرد: مطمئنا اقدام آمریکا در ترور سردار سلیمانی تبعات سیاسی و اقتصادی بسیار زیادی را در پی خواهد داشت، چنانکه شاهد بودیم بورس اوراق بهادار کشورهای شرق آسیا سقوط کرده و کره جنوبی از این مسئله ابراز نگرانی کرد. از طرف دیگر، بسیاری از کشورهای منطقه از افزایش تنش‌ها اظهار نگرانی کردند و در چند روز گذشته، قیمت نفت به بالای 70 دلار رسید و هنوز افزایش قیمت آن ادامه دارد. در عرصه بین‌المللی نیز بسیاری از کشورها به دولت ایران پیام دادند که هیچ‌گونه طرفداری از سیاست آمریکا در ترور سردار سلیمانی انجام نمی‌دهند.

وی ادامه داد: از طرف دیگر، مجلس عراق خروج نیروهای آمریکایی از این کشور را تصویب کرد. در حال حاضر، دولت آمریکا 5200 نیرو در داخل عراق دارد، ولی به دنبال مصوبه مجلس عراق تهدید کرد که به هیچ وجه از این کشور خارج نخواهد شد، مگر اینکه هزینه‌های آمریکا پرداخت شود، چون گران‌ترین پایگاه نظامی آمریکا در منطقه، در عراق ساخته شده است و در راستای توافق امنیتی، سیاسی و اقتصادی و از بین بردن داعش، آمریکا باید در عراق حضور داشته باشد. ترامپ تهدید کرده که اگر عراق بخواهد نیروهای آمریکایی را اخراج کند، این کشور تحریم‌های بسیار شدیدی را علیه عراق اعمال خواهد کرد که تحریم‌های ایران در برابر آن ناچیز به نظر برسد. دولت ترامپ با این اقدام، خطرات بسیار زیادی را به جان خریده است، چون همان‌طور که مقام معظم رهبری فرمودند، ما انتقام سختی از دولت آمریکا خواهیم گرفت و این امتیازی برای ایران محسوب می‌شود که چه زمانی و چگونه بخواهد این کار را انجام دهد.

نوع واکنش ایران به ترور سردار سلیمانی

عضو هیئت علمی دانشگاه مفید بیان کرد: ایران و عراق به عنوان دو کشور متحد در مسیر دستیابی آمریکا به منافعش در منطقه خلأ ایجاد کرده‌اند و اتحاد این دو کشور به شدت به ضرر آمریکا محسوب می‌شود. اگرچه مجلس عراق خروج نیروهای آمریکایی را تصویب کرده است، اما آینده روابط این کشور با آمریکا را باید در نظر گرفت، چون عراق به هر حال کشور ضعیفی است و احتمال دارد تحریم‌های آمریکا باعث عقب‌نشینی سیاستمداران عراقی از خواسته‌هایشان شود. بنابراین همه چیز بستگی به این دارد که دولت‌های ایران و عراق در آینده چه اقدامی انجام می‌دهند، آیا احساسی عمل می‌کنند یا عقلانی؟ 

وی در خصوص نوع واکنش ایران به ترور سردار سلیمانی، گفت: نفوذ سیاسی کشور ما در منطقه بسیار زیاد است، اما در مقابل شاهد کاهش نفوذ منطقه‌ای آمریکا به‌خصوص در زمان ترامپ در شرق آسیا و خاورمیانه هستیم، بنابراین ما می‌توانیم از این نفوذ خود در منطقه استفاده کنیم.

حسینی تصریح کرد: ما باید از قدرت و نفوذ سیاسی خودمان استفاده کرده و در زمان مناسب، به آمریکا ضربه بزنیم. در واقع می‌توانیم از این اقدام دولت آمریکا به عنوان برگ برنده در برجام و روابط با سایر کشورها استفاده کرده و اعلام کنیم آمریکا تنها کشوری در جهان است که به سیاستمداران دیگر کشورها حمله می‌کند و هیچ کشوری از تهدیدات آمریکا در امان نیست، چون به راحتی قواعد بین‌المللی را زیر پا می‌گذارد. از طریق حقوق بین‌الملل می‌توانیم به اهداف‌مان در سیاست خارجی دست پیدا کنیم.

وی اظهار کرد: همان‌طور که واقع‌گرایان می‌گویند ساختار نظام بین‌الملل مبتنی بر قدرت است، یعنی قدرت حرف اول را می‌زند. هر کشوری که از قدرت بالایی برخوردار باشد، سیاست خارجی‌اش تأثیرگذارتر است. این ساختار، عادلانه یا منطبق بر حقوق بین‌الملل نیست، من خودم به شدت موافق انتقام هستم، دولت آمریکا حق ندارد فردی را که استراتژیست است و اقدامات زیادی برای بهبود سیاست خارجی و افزایش نفوذ منطقه‌ای ایران انجام داده است، به راحتی از بین ببرد؛ ولی به نظر من باید صبر کرد و در زمان و مکان مناسب به این اقدام آمریکا پاسخ داد. اگر به دوران گذشته برگردیم، می‌بینیم که حمله آمریکا به ویتنام یا عملیات خلیج خوک‌ها باعث محکومیت بین‌المللی این کشور شد. باید فعلاً صبر کرده و دولت آمریکا را از منظر حقوق بین‌الملل محکوم کنیم، در رابطه با برجام اقدامات مدنظر خودمان را انجام دهیم، خروج از برجام اقدام خیلی خوبی بود و در جایگاه و وقت مناسب ضربه خودمان را به آمریکا وارد کنیم.

این استاد دانشگاه گفت: با شهادت سردار سلیمانی، بسیاری از کشورهای منطقه به این نتیجه می‌رسند که دولت آمریکا به هیچ‌وجه قابل اعتماد نیست. مصوبه پارلمان عراق مبنی بر خروج نیروهای آمریکایی از این کشور خودش نقطه عطفی محسوب می‌شود و در حال حاضر افغانستان، ترکیه و سوریه به شدت خواهان خروج آمریکا از کشورشان هستند. این بهترین فرصت برای ماست تا روابط خودمان را با کشورهای دیگر بهبود ببخشیم، وقتی ما هنوز اقدامی انجام نداده‌ایم، ترس آن در دولت آمریکا وجود دارد. این کشور در کل جهان پایگاه نظامی و سفارتخانه داشته و ترس از اقدام ایران دارد. 

انتهای پیام
captcha