با ورود ویروس کرونا به کشور بازار شایعات داغ شد و هر کسی از هرجا پیام، فیلم و صوتی به دستش میرسید با دیگری به اشتراک میگذاشت غافل از اینکه این شایعات با جسم و روح آدمی چه میکند.
متن زیر نمونهای از احساسات افرادی است که با دانستن و خواندن شایعات فضای مجازی درباره این بیماری به آن دچار میشوند. مصاحبهشوندگان در پاسخ به پرسشهای «اول اینکه شنیدن شایعات چه تثیری بر جسم و روح شما میگذارد؟ و دوم اخبار را چگونه دنبال میکنید؟» به خبرنگار ایکنا خوزستان، چنین گفتهاند:
بیشتر بخوانید:
معصومه 31 ساله و معلم میگوید: اضطراب و دلهره از وضعی مبهم و آیندهای مهآلود، ترس از اعتماد نابجا، تخریب باورها و دانستههای موثق گذشته، جنجال و هیاهوی بیهویت، از پا درآوردن روحیه منسجم، سلب تمرکز، چیرگی ناامیدی، تشویش فکری و روانی، هدر رفت زمان، اسراف در کارهای معمول و همیشگی گوشهای از آثار مخرب شايعات فضاى مجازى بر ذهن و روان من است.
همه اينها تأثير شايانى بر جسم هم دارد. استرس و نگرانی به تنهايی میتوانند سيستم ايمنى بدنم را تضعيف و چه بسا علیه بدنم تأثیر بگذارد. در نهایت اینکه رسوبات این شایعات بر باورهای آدمی باعث سلب اعتماد نسبت به اطلاعات و دانستههای موثق گذشته هم میشود و نگرانیهای حاصل از آن بر لایههای روان آدم هم اثری منفی و مخرب دارد.
خانم خانهدار سیوهفت سالهای گفت: با شنیدن این شایعات کل برنامه زندگیام به هم میریزد. عصبی شدهام و وسواسم زیاد شده. سر بچههایم داد میزنم. به هر چیزی دست میزنند دعوایشان میکنم و فکر میکنم مریض شدهاند.
البته دقت میکنم که خبرها را از کانالها و خبرگزاریهای معتبر دنبال کنم، اما به هر صورت از روی کنجکاوی وضعیت مخاطبانم را در فضای مجازی نگاه میکنم و فایلهای ارسالی را گوش میدهم و همین به ترس و استرسم دامن میزند و گاهی از این وضعیت ناامید میشوم.
خیاط سیوپنج ساله نیز گفت: با شنیدن شایعات اول میترسم، اما بعد در اینترنت تحقیق میکنم و اخبار سراسری را هم نگاه میکنم. معمولاً شایعه را باور نمیکنم اما آدمهای ناامیدی که تحت تأثیر شایعات قرار میگیرند، مشکلساز هستند؛ ترس و انرژی منفی آنها در اثر این شایعات مرا میترساند.
خانم مربی زبان انگلیسی سیودو ساله میگوید: فایلها و کلیپهایی که مخصوصاً اوایل شیوع کرونا در فضای مجازی منتشر میشد من را میترساند اما جستجو می کنم تا ببینم اصل و اساسی دارد یا نه. به اخبار رسانه ملی اکتفا نمیکنم، چون نمیخواهند مردم استرس بگیرند، همه چیز را نمیگویند و همین خوشبینی باعث شده که مردم به مسافرت بروند اما اخبار خارجی بدتر از واقعیت را میگویند. معمولاً برای اطمینان از مطالب، صفحات معتبر اینستاگرام و پزشکان شناخته شده را دنبال میکنم.
شیوع شایعه در پی بروز بحران و مشکل در هر جامعهای امری بدیهی و شناختهشده است، اما آنچه که مهم است مردم باید درباره نوع تشخیص اخبار صحیح و غلط از یکدیگر آگاهی بیشتری پیدا کرده تا بهتر بتوانند چیدمانی مطلوب از حجم گسترده اخبار بسازند.
انتهای پیام