اخذ سند مالکیت موقوفات؛ راهکاری برای مبارزه با موقوفه‌خواری/ نیاز جامعه، وقف در حوزه اشتغال است
کد خبر: 3864242
تاریخ انتشار : ۲۵ آذر ۱۳۹۸ - ۰۸:۲۳

اخذ سند مالکیت موقوفات؛ راهکاری برای مبارزه با موقوفه‌خواری/ نیاز جامعه، وقف در حوزه اشتغال است

گروه اجتماعی ــ معاون اوقافی، حقوقی و ثبتی اداره‌کل اوقاف و امور خیریه خوزستان با بیان اینکه، نبود سند مالکیت برای موقوفات یکی از عوامل موقوفه‌خواری است،‌ گفت: اکنون نیاز جامعه ما به وقف اشتغال و تولید است؛ مؤمنانی که قصد وقف اموال خود را دارند در این زمینه‌ها نیت کرده و موقوفه اهدا کنند.

اخذ سند مالکیت موقوفات؛ راهکاری برای مبارزه با موقوفه‌خواری/ نیاز جامعه امروز وقف  اشتغال و تولید است

عبدالعلی پورفخری، معاون اوقافی، حقوقی و ثبتی اداره‌کل اوقاف و امور خیریه خوزستان، در گفت‌وگو با ایکنا از خوزستان، با بیان اینکه وظیفه این معاونت، حفاظت، حراست و دفاع از حقوق موقوفات عام است،‌ گفت: موقوفات عام یعنی موقوفاتی که منافع آنها عموم جامعه را دربرمی‌گیرد که شامل بهداشت، آموزش، رفاه حال زائران بقاع متبرکه،‌ رسیدگی به مستمندان است.

وی ادامه داد: وظیفه ذاتی اوقاف حفظ موقوفات مردم در راستای اجرای نیت واقف است. در سال‌های گذشته روزگاری بر اوقاف و موقوفات گذشته که حاکمان قصد اضمحلال موقوفات را داشتند که یکی از این اقدامات اصلاحات ارضی بوده است. با استقرار نظام جمهوری اسلامی موقوفات این چنینی به وقفیت خود بازگردانده شده تا نیت واقف عملی شود.

پورفخری گفت: در ده سال گذشته با هدف احیای موقوفات، 500 پرونده حقوقی در محاکم قضائی پیگیری شده که حدود 380 پرونده آن منجر به ثبت سندی شده‌ است. استان خوزستان دارای 5 هزار موقوفه است که این موقوفات 15 هزار رقبه دارند و در حال حاضر حدود سه هزار و 300 موقوفه دارای سند مالکیت شده‌اند و در حدود دو هزار موقوفه دیگر باقی‌ مانده تا تعیین و تکلفی شوند.

اولویت ویژه اوقاف

معاون اوقافی، حقوقی و ثبتی اداره‌کل اوقاف و امور خیریه خوزستان، گفت: در سال جاری حدود 600 رقبه سند مالکیت آن اخذ شد. با همکاری و همت مسئولان در ادارات ثبت استان این روند سرعت بیشتری می‌گیرد. یکی از عواملی که باعث می‌شد موقوفه‌خواری رواج پیدا کند، عدم داشتن سند مالکیت برای موقوفات بود. موقوفاتی بودند که سند وقفی نداشتند، حد و حدود موقوفه هم مشخص نبود و مستنداتی هم به عنوان وقفیت آن در اختیار نبود، بنابراین بعضی از موقوفه‌خواران این وقفیات را متصرف می‌شدند.

وی با تأکید بر اینکه اولویت ویژه اوقاف بر اخذ سند مالکیت موقوفات متصرفه است، گفت: برای به ثمر رساندن هدف اخذ مالکیت همه موقوفات، زمان سه ساله‌ای برای ما پیش‌بینی شده است. در زمان‌بندی قبلی که از سال 90 آغاز شده بود، بازه پنج ساله برای این فرآیند در نظر گرفته شد که با توجه به مشکلات عدیده‌ای که متوجه موقوفات بود، به سرانجام نرسید. برخی از این موقوفات دارای مشکلاتی همچون موضوع اصلاحات ارضی، مشایی بودن آنها بین موقوفه و منابع مالی و همچنین در اختیار گرفتن مسکن و شهرسازی بوده است که حل و فصل اینها مقداری زمان برد و به مراجع قضائی کشیده شد تا به سرانجام رسید. 

پورفخری افزود: با توجه به اینکه از سال 63 قانون ابطال اصلاحات ارضی از سوی مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید، بنابراین متصرفان از سال 63 به بعد باید اجاره‌ای را برای موقوفات در اختیار پرداخت کنند. سعی ما بر آن بود که با این افراد کنار بیاییم تا هم مدیون بخش شرعی موقوفات نباشند و هم فشار آن چنانی به این افراد وارد نشوند.

بهره‌مندی از مشاوره‌های سازمان اوقاف

معاون اوقافی، حقوقی و ثبتی اداره‌کل اوقاف و امور خیریه خوزستان بیان کرد: موقوفات استان خوزستان از لحاظ وسعت نیت واقف شامل؛ کمک به بیماران بستری در بیمارستان، کمک به دانش‌آموزان بی‌سرپرست، موقوفات اماکن متبرکه همچون سبزقبا، مقام صاحب‌الزمان و علی‌بن مهزیار اهوازی و عتبات عالیات هستند.

وی با اشاره به اینکه استان خوزستان از موقوفه قرآنی بی‌بهره است، گفت: موقوفاتی در استان با نیت خیرات و مبرات (کمک به دیگران) وجود دارد که هر چند تعدادشان اندک است، اما می‌توان از عواید آن برای امور قرآنی استفاده کرد. در حال حاضر خیران و نیکوکارانی که برای وقف اموال و مایملک خود به اوقاف مراجعه می‌کنند در مشاوره‌های سازمان اوقاف به آنها وقف در زمینه امور قرآنی توصیه می‌شود.

پورفخری گفت: با مشاهده تاریخ موقوفات متوجه می‌شویم که مردم متدین هر جا متوجه شدند که مردم در زمینه‌های مختلف دچار نقصان و نیاز هستند در همان زمینه اموال خود را وقف کردند. در زمانی نیاز به آب آشامیدنی بود می‌بینیم آب‌انبارهای زیادی وقف شده است و موارد دیگری مثل کمک به درمان بیماران، برگزاری روضه امام حسین(ع). اکنون نیاز جامعه ما به اشتغال و تولید است؛ مؤمنانی که قصد وقف اموال خود را دارند در این زمینه‌ها نیت کرده و موقوفه اهدا کنند. به طور مثال شخصی در همدان چند دستگاه تاکسی تهیه و وقف کرد تا افراد بیکار بر آنها کار کرده و پس از آنکه شغل دیگری پیدا کردند تاکسی‌ها را در اختیار دیگرانی که نیاز دارند قرار می‌دهند.

معاون اوقافی، حقوقی و ثبتی اداره‌کل اوقاف و امور خیریه خوزستان بیان کرد: از طریق فضای مجازی می‌توان فضای مناسبی را برای فرهنگ‌سازی وقف در امور موردنیاز حال حاضر جامعه برای متدینین ایجاد کرد.

انتهای پیام
captcha