به گزارش ایکنا، ماه رمضان و شرایط خاص شیوع کرونا موجب ایجاد سؤالهایی در این خصوص شده است.
در پاسخ به ابهامات احتمالی در خصوص همزمانی شیوع کووید 19 و ماه رمضان وزارت بهداشت با انتشار مطلبی تحت عنوان تغذیه و روزهداری در شرایط کرونا و واکسیناسیون به سؤالهای مطرح در این خصوص پاسخ داده است.
در این مطلب آمده است:
براساس گزارش اخیر سازمان جهانی بهداشت هیچ مطالعهای مبنی بر افزایش خطر ابتلا به بیماری کووید 19 در دوران روزهداری دیده نشده است.
چه کسانی میتوانند روزه بگیرند؟
با رعایت شرایط ویژه تغذیه سالم در ایام روزهداری، نه تنها عارضهای در افراد سالم ایجاد نمیشود، بلکه سبب تقویت ایمنی بدن، کاهش پاسخهای التهابی زیان بار و بهبود پاسخگویی بدن به واکسن کرونا میشود؛ لذا تمامی افراد سالم کمتر از ۶۵ سال با رعایت نکات بهداشتی ـ تغذیهای میتوانند روزه بگیرند.
1 - بیمارانی که پیوند اعضا شدهاند نباید روزه بگیرند. روزه برای بیماران پیوند قرنیه بلامانع است.
2 - در بیمارانی که مبتلا به سایر بیماریها هستند و قبلا روزهداری برای آنها منعی نداشته است، روزهداری در شرایط بحران ویروس کرونا متفاوت از سالهای دیگر نیست و در موارد خاص با نظر پزشک متخصص میتوانند اقدام به روزهداری کنند.
3 - در مورد بیمارانی که مبتلا به کووید 19شده و بهبود یافتهاند توصیه میشود حداقل تا شش هفته پس از بیماری اقدام به روزهداری نکنند.
4 - افراد مبتلا به بیماریهای زمینهای نظیر فشار خون بالا، بیماری قلبی - عروقی، سرطان و دیابت بیش از دیگران در معرض ابتلا به وضعیت شدید بیماری کووید 19 هستند. به منظور پیشگیری از ابتلا به این بیماری، افرادی که مطمئن نیستند روزهداری برای آنها ضرر دارد یا خیر احتیاطاً از انجام این فریضه الهی پرهیز کرده و آن را پس از اطمینان از اتمام همهگیری بیماری کووید 19 قضا کنند، مگر اینکه با نظر پزشک متخصص، از بیضرر بودن روزه برای آنها اطمینان حاصل شود.
آیا افراد در زمان روزهداری میتوانند واکسن کرونا بزنند؟
با توجه به تداوم برنامه واکسیناسیون کرونا در ایام ماه مبارک رمضان، از نظر لزوم انجام واکسیناسیون لازم به یادآوری است که رهبر معظم انقلاب و مراجع تقلید، واکسیناسیون کرونا را با منطق لزوم حفظ سلامت در تأکیدات و توصیههای روایات و احادیث تأیید کردهاند. از طرف دیگر روزهداری باعث سبب سمزدایی در بدن میشود و بر اساس فتوای علمای دینی، واکسیناسیون مغایرتی با روزهداری ندارد.
با توجه به احتمال بروز برخی عوارض ناشی از واکسیناسیون و بروز واکنشهای ازدیاد حساسیت سریع مانند سردرد، افت فشار و مشکلات نادر خونی ناشی از برخی واکسنهای محافظت کننده بر علیه کرونا، توصیه میشود برای پیشگیری از هرگونه عارضهای، روزه داران به نکات زیر توجه کنند:
1- مصرف غذاهای چرب، پرادویه و پرنمک در وعده سحری و افطار یا شام، علاوه بر ایجاد تشنگی، موجب تضعیف سیستم ایمنی شده و عملکرد طبیعی بدن را در مقابله با کرونا و واکسن مختل میکند.
2- در خوردن مواد قندی و بسیار شیرین مانند زولوبیا و بامیه، حلوا، شله زرد و شیرینیها در وعده سحری و افطار زیاده روی نکنید تا سیستم ایمنی بدن پاسخ مناسبی به واکسن بدهد.
3- در روز موعد واکسیناسیون، حتما وعده سحری و مایعات کافی مصرف شود. لازم است در وعده سحری از غذاهای آبکی مثل انواع سوپ، آش سبک، انواع خورشها، میوهها و سبزیهای حاوی آب فراوان (مانند مرکبات، کاهو، خیار، گوجه فرنگی و ...) میل کنید.
4- در شب قبل از واکسیناسیون، مایعات فراوان (آب، چای کمرنگ، شیر کم چرب، دوغ کم نمک و بدون گاز، آب میوه طبیعی، عرقیات و شربتهای خانگی کم شیرین) مصرف کنید.
5- با توجه به خاصیت مدر بودن چای پررنگ، قهوه و نسکافه که موجب از دست دادن آب بدن میشود، در وعده سحر و ترجیحاً شب قبل از واکسیناسیون به جای این نوشیدنیها از چای کمرنگ استفاده کنید.
6- در صورت ایجاد سرگیجه و تهوع پس از واکسیناسیون، بلافاصله دراز کشیده و مدتی استراحت کنید.
7- شب قبل از واکسیناسیون استراحت کافی داشته باشید.
8- از داروهای هورمونی (داروهای ضد بارداری خوراکی، داروهای استروژنی، استروئیدهای آنابولیک و ...) خودسرانه استفاده نکنید.
انتهای پیام